Wythe Lane

The Townhouses of Wythe Lane are a collection of six single-family homes of unparalleled space, craftsmanship and design. Through a modern interpretation of the traditional European mews concept, Wythe Lane provides residents with a private entry to the townhouses through a secure beautifully landscaped lane. Open plan, floor-through spaces, 10’ to 11’ high ceilings and subtle design details are combined with true indoor/outdoor living. Each townhouse is a basement-to-roof terrace home of a size that remains a rarity in Brooklyn, and especially in Williamsburg, where the opportunity to own a nearly 3,800 square foot self-contained property has not been possible until now. A considered and sensitive approach to materiality elevates these homes to truly rare opportunities.

Townhouse Section.

Townhouse Section.

The Development and Design team began by exploring the building’s context and surroundings, in order to uncover its signature aesthetic. A seamless transition from outside to inside is a key feature of the design, with continuity of materials and details that draw one from the mews, to the garden, and onwards into the house. The primary entrances to the townhouses are away from the street, a leitmotif for the homes and the entire design of the project. The houses face rearwards, each into its own private garden, and it is in the back of each house that the expanses of glass are largest. This way the house turns its welcoming face to the leafy spaces of the garden and the mews. 

Exterior

Crafted in a striking mix of water-struck coal-fired bricks, gunmetal-gray stainless steel, and exposed board-formed concrete, these six townhouses and their signature verdant trellises make a noteworthy addition to the neighborhood. The green element reinforces the overall theme of the project: the signature trellis wraps the building from the roof terraces to transform into a green wall, then a planter, before resolving into a shaded overhang for the mews. Continuity and transition, elements that lead and guide from outside to within, is the design narrative one can see at every view.

Northern view from roof terrace.

Northern view from roof terrace.

Exterior view looking north from South 4th Street.

Exterior view looking north from South 4th Street.

Left: Garden view from Wythe Lane entrance. Right: View of house entrances from Wythe Lane.

Left: Garden view from Wythe Lane entrance. Right: View of house entrances from Wythe Lane.

Exterior view looking south down Wythe Avenue.

Exterior view looking south down Wythe Avenue.

Townhouse Section.

Townhouse Section.

Interior

Each of the Wythe Lane Townhouses is a nearly 3,800 square foot, five-floor home with an additional finished below-grade media room, private off-street parking garage, private garden and roof deck. A private mews runs behind the townhouse gardens, providing a distinctive entryway for welcoming guests into each home’s exclusive address on Wythe Lane.

The interior design embraces clean lines and open spaces allowing the warm palette of materials and natural flow of light to come to the forefront. The exposed concrete ceilings display the grain of the rugged wooden planks used to form them, a reference to the industrial history of this part of Williamsburg. Every material used—including the wood, steel and concrete—flows continuously between the interior and exterior spaces; a recurrent theme throughout Wythe Lane.

Left: Kitchen view looking out to garden. Right: Parlor floor view looking north above garden.

Left: Kitchen view looking out to garden. Right: Parlor floor view looking north above garden.

Left: Fourth floor Master bathroom. Right: Finished media room.

Left: Fourth floor Master bathroom. Right: Finished media room.

Details

Meticulous attention to detail and a cohesive vision are a hallmark of the designer/developer team, and this is tangible in the clear aesthetic and strong design principles of Wythe Lane. The townhouses combine the cleanliness and purity of minimalism without austerity, refined materials and a dramatic structure without ostentation, and are harmonious with their surroundings while being memorable and unique. It is a paradoxical achievement, seemingly effortlessly executed.

Left: Each water struck coal-fired brick is made by Danish artisanal manufacturer Petersen Tegl and has a striking grey-green color. Right: Townhouses feature energy-efficient insulation, world-class HVAC and ventilation systems, and low flow faucets to reduce water use.

Left: Each water struck coal-fired brick is made by Danish artisanal manufacturer Petersen Tegl and has a striking grey-green color. Right: Townhouses feature energy-efficient insulation, world-class HVAC and ventilation systems, and low flow faucets to reduce water use.

Left: Master bathrooms feature a 60" WETSTYLE vanity and Zucchetti.Kos rain shower. All appliances and fixtures are of the highest quality. Right: Board-formed concrete is the traditional way of pouring cement, using planks for the forms, leaving a horizontal strata in the concrete. It is a central element of the design for both the exterior and interior of Wythe Lane.

Left: Master bathrooms feature a 60" WETSTYLE vanity and Zucchetti.Kos rain shower. All appliances and fixtures are of the highest quality. Right: Board-formed concrete is the traditional way of pouring cement, using planks for the forms, leaving a horizontal strata in the concrete. It is a central element of the design for both the exterior and interior of Wythe Lane.

Left: The signature trellis uses native and seasonal plants that help shade the building and control water run off. Right: Outdoor wood fencing uses shou-sugi-ban, a traditional Japanese method of weatherproofing wood by charring it.

Left: The signature trellis uses native and seasonal plants that help shade the building and control water run off. Right: Outdoor wood fencing uses shou-sugi-ban, a traditional Japanese method of weatherproofing wood by charring it.